Velikonoce trochu jinak


Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který se slaví téměř po celém světě. Současně jsou však také oblíbeným svátkem i pro nekřesťanské rodiny, které berou Velikonoce a její tradice jako oslavy jara a probouzející se přírody. Každá země má jiné tradice a přistupuje k oslavám Velikonoc odlišně. Zajímá vás jaké velikonoční netradiční zvyky a recepty se ujaly v zahraničí? Pak neváhejte a čtěte!

Kdy jsou vlastně Velikonoce?

Na rozdíl od jiných svátků jsou Velikonoce pohyblivé a jejich datum se každoročně mění. Vše závisí na tom, na kterou neděli po prvním jarním dni připadá první úplněk. V praxi to znamená, že Velikonoce můžeme slavit buď už 22. března nebo třeba až 25. dubna.  Letos vychází Velikonoční pondělí na 6. dubna.

Velikonoční zajíček

Netradiční Velikonoční zvyky ve světě

  • Rakousku se na Bílou sobotu konají tradiční ohně, které mají spálit zimu.
  • Maďaři nejsou žádní troškaři – místo polívání žen vodou je rovnou hází do potoka.
  • Francie se na velikonoční svátky zahalí od čtvrtka až do soboty do ticha – v celé zemi přestanou znít zvony. Traduje se, že odletěly do Říma. Cestou zpět do Francie s sebou dětem přinesou cukroví, které rozhází po zahradě a děti ho pak sbírají.
  • Na Filipínách slaví velikonoční svátky opravdu netradičně – po vzoru Ježíše Krista někteří věřící přinesou kříž, na kterém se nechají dobrovolně přibít.
  • V Norsku jsou na Velikonoce doslova posedlí detektivkami. Nejen, že jim běží v televizi celý den, ale dokonce i potraviny jsou potištěné detektivními příběhy.
  • Mexičané vyráží do ulic s krabicemi symbolizujícími Jidáše, které pak věší, pálí nebo do nich mlátí.
  • A například v Číně neslaví Velikonoce pro jistotu vůbec.

Velikonoční recepty

Mnoho velikonočních receptů se v rodině předává z generace na generaci. Někdy však není na škodu pokusit se tradiční pokrmy oživit nebo vyzkoušet úplně něco nového.  Vybrali jsme pro vás několik netradičních alternativ, které se uchytily v zahraničí.

Velikonoční beránek

 

Beránek – Austrálie

Do 2 hrnků polohrubé mouky přidáme hrnek cukru, balíček prášku do pečiva a balíček vanilkového cukru, ½ lžičky kurkumy a 2-3 lžíce mletých oříšků, kokosu, kakaa nebo ovoce (dle chuti). Všechny ingredience promícháme, přidáme hrnek mandlového mléka, ½ hrnku oleje a vypracujeme těsto do hladka. Směs nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 40 – 50 minut.

Velikonoční nádivka – Německo

Na kostičky nakrájené rohlíky navlhčíme do zeleninového bujónu. Přidáme nakrájené uzené tofu, uzený tempeh, nasekané zelené bylinky, lahůdkové droždí, majoránku, sůl a pepř. Poté ke směsi dáme ve vodě rozmíchanou kukuřičnou polentu, aby byla dostatečně hustá. Pečící formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme do růžova na 180-200°C. Podávat můžeme např. s bramborovým salátem.

Jarní salát – Francie

Rajčata, papriku, okurek, pórek, mladou cibulku, pažitku a petržel nakrájíme na malé kousky. Poté vše zalijeme trochou olivového oleje a octa. Nakonec dochutíme solí, pepřem a kořením na zeleninové saláty. Můžeme podávat samostatně nebo s pečivem.

 

A jaké jsou Velikonoce u Vás? Podělte se s ostatními v komentáři.

Použité fotografie:

jamieanne CC BY 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *