Recept na sushi


Sushi – zdravá i chutná dobrota

Pokud už jste se přejedli těžkých jídel a máte v těchto teplých dnes chuť na něco netradičního, lehkého a svěžího, pak určitě vyzkoušejte sushi! Kromě toho, že je jednoduché a rychlé na přípravu, má jednu obrovskou výhodu – můžete ho připravit na mnoho způsobů. Pokaždé vás může překvapit novou vůní, barvou, chutí či tvarem. Stačí si vybrat podle vaší chuti a preferencí.

Sushi

Odkud se vzalo

Ačkoli je dnes tento pokrm oblíbený a rozšířený po celém světě, není jistě překvapivé, že jeho domovinou je Japonsko. První zmínky o tomto pokrmu pochází už z roku 718 n. l. Ve volném překladu znamená sushi něco jako „kyselá chuť“, což plně koresponduje s tím, co od něj můžeme očekávat ve většině jeho variacích. Japonci si postupem času začali v jednotlivých částech Japonska pozměňovat původní vegetariánskou verzi sushi, když začali používat různé druhy kvašených ryb naložených do soli.
Jídlo nebo životní styl?
Pro někoho už sushi zdaleka nepředstavuje jen pokrm, ale životní styl. Sushi je postavené na čerstvých surovinách a bývá považováno za symbol zdravé výživy. Základem každého sushi je rýže, proto je důležité si dát na její přípravě poctivě záležet. Správně připravená ryže na sushi musí lehce lepit, ale nesmí být rozvařená. Pro některé možná alchymie, ale časem a zkušenostmi lze i přes možné počáteční neúspěchy získat ten správný „grif“. A určitě to stojí za to. Neobsahuje téměř žádné těžké a škodlivé tuky a je zdrojem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin a minerálů. Možná i právě díky tomuto pokrmu a jeho filosofii se Japonci dožívají tak vysokého věku.

Sushi na talíři

Na výrobu sushi si připravte:

250 g sushi rýže
350 ml vody
polévková lžíce rýžového octa
3 lžičky cukru
lžička soli
plátky mořské řasy nori
salátová okurka (nebo cuketa)
červená paprika
avokádo
kvašená zelenina
(pikantní) hořčice
nakládaný zázvor
wasabi
kvalitní sójová omáčka

Příprava sushi

Postup:
Rýži důkladně propereme, dokud není voda skoro čirá. Poté ji vaříme ve vodě po dobu asi 18 minut. Následně vypneme plamen, ale hrnec s rýží necháme ještě 5 – 10 minut stát přiklopený. Mezitím si ohřejeme rýžový ocet (ocet se nesmí vařit!) a smícháme ho s cukrem a solí, dokud se všechno nerozpustí. Necháme vychladnout. Rýži přemístíme do mísy, zalijeme asi čtvrtinou ochuceného octa a postupně pomalu promícháváme a přiléváme připravenou směs. Zatímco nám rýže chladne, rozřízneme plátky nori napůl a položíme je na připravenou podložku. Navlhčenýma rukama zlehka mačkáme připravenou rýži na dolní část plátku řasy (přibližně 1,5 cm od horního okraje by měl zůstat volný). Dle chuti jemně potřeme rýži hořčicí nebo wasabi. Poté nadrobno nebo na nudličky nakrájíme okurku (cuketu), papriku a avokádo, které následně rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rýže. Horní konec řasy mírně navlhčíme a rolujeme do ruličky. Potom, co necháme sushi chvilku odpočinout a zvlhnout, ho nakrájíme na 2 cm plátky. Servírujeme společně se sójovou omáčkou v misce a nakládaným zázvorem.

Tip: K jednoduchému a elegantnímu rolování skvěle poslouží speciální podložka – tzv. sushmatka.

Kterou variantu této gurmánské pochoutky máte ozkoušenou vy? Podělte se s ostatními v komentářích.

Použité fotografie

Lablascovegmenu CC BY 2.0
Suzette – www.suzette.nu CC BY 2.0
Nikki L.  CC BY 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *