Recept na ratatouille


Ratatouille – pozdrav z Francie

Chtěli byste ochutnat nějaké dobré, zdravé a úžasně voňavé jídlo? Máme pro vás velmi jednoduchý recept, který vás zasytí a zároveň osvěží. Pokud navíc dáváte přednost lokálním potravinám, jistě si ratatouille v jarních a letních dnech oblíbíte.
Toto tradiční francouzské jídlo je rovněž známo pod názvem „Parfém jižní Francie“. Jeho přezdívka už sama napovídá, že od něj můžeme čekat skvělou vůni a nezaměnitelnou chuť.
Přesto, že v překladu znamená ratatouille něco jako „vše možné smíchané dohromady“, určitě nečekejte žádnou „splácaninu“ bez chuti. Tento pokrm si získal své fanoušky po celém světě. Do většího povědomí lidí díky stejnojmennému animovanému filmu.  Roztomilá krysa v hlavní roli si získala velkou oblibu mezi těmi nejmenšími a ty větší zaujala tradiční francouzská jídla v čele právě s ratatouille.

Ratatouille

Co všechno potřebujete na ratatouille?

Suroviny na ratatouille

  • olivový olej
  • 2 lilky
  • 2 menší papriky (1 červenou a 1 žlutou)
  • 1 velkou cuketu
  • 4 rajčata
  • 2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • tymián
  • rozmarýn
  • hladkolistá petržel
  • bobkový list
  • sůl
  • mletý pepř

 

 

Příprava ratatouille

Nachystáme si přibližně stejné množství cibule, lilku, paprik a rajčat. Bojíme-li se hořké chuti lilku, tak ho raději oloupeme. Pokud však nechceme přijít o cenné vitaminy ve slupce, tak ho přidáme neoloupaný. Na pánvi s trochou oleje opékáme papriky do té doby, než změkne a vytvoří se na ní drobné puchýřky. Opálené papriky zchladíme a slupku stáhneme. Rajčata rovněž zbavíme slupky, a to tak, že je buď spaříme či krátce povaříme a po ochlazení slupku sloupneme. Poté ještě zbavíme papriky i rajčata semen a nakrájíme je na větší kousky. Lilky nakrájíme na kolečka, posolíme, necháme je vypotit a nakrájíme na větší kusy. Cukety i cibuli pokrájíme na půlměsíčky a česnek na plátky.

ratatouille-1

Vaření ratatouille

Zeleninu je důležité postupně opékat každou zvlášť. Chceme totiž, aby se jejich chutě propojili a vzájemně lahodili a ne, aby nám vznikla nevzhledná kaše. Na pánvi orestujeme nakrájené papriky a poté rajčata. Poté si připravíme hlubokou pánev, kterou zalijeme olivovým olejem a dozlatova na něm opečeme připravenou cibuli. K cibuli přidáme orestované papriky a rajčata, přidáme dle chuti bobkové listy, rozmarýn, tymián a majoránku a zvolna dusíme. Po přibližně deseti minutách přidáme nakrájený a míně orestovaný lilek, cuketu a česnek. Směs osolíme, opepříme a s občasným mícháním dusíme na mírném ohni bez poklice ještě asi dvacet minut (dokud zelenina nezměkne). Až se voda vypaří, odstavíme pánev z plotny. Poté přidáme ještě špetku petrželky.
Podáváme za tepla či studena s opečenou bagetou nebo palačinkou. Dobrou chuť!

Tip: Pokud si ratatouille oblíbíte a budete chtít jeho chuť mírně obměnit, místo vaření ho můžete upéct. Místo koření zkuste použít provensálské bylinky, nebo do směsi přidejte šálek dobrého bílého vína.

Znáte jiný recept na ratatouille? Napište nám ho do diskuze!

Použité fotografie

Naotake Murayama CC by 2.0
Jessica Spengler CC by 2.0
Isabelle Hurbain-Palatin CC by 2.0

 

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *