Recept na povidlové buchty


Hezky česky – povidlové buchty

Pokud jste na sladké a máte rádi českou kuchyni, potom jste jistě také milovníky kynutých buchet. Komu by se nesbíhaly sliny po osvěžujících povidlech v nadýchaném jemně křupavém těstíčku? A pokud nemáte zrovna chuť na povidla, není nic snazšího, než si vzít na pomoc marmeládou, mák, ořechy nebo třeba švestky.

Pekáč buchet

Co všechno na buchty potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 150 ml oleje
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • 2 lžíce vanilkového extraktu (možno nahradit vanilkovým cukrem)
  • 1 – 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 lžíce rumu
  • povidla
  • špetka soli

Správně nakynuté těsto je základ

Do mísy si připravíme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Do něj nasypeme přibližně ¾ lžíce cukru, citronové kůry, rozdrobené droždí a zalijeme přibližně 100 ml vlažné vody. Vařečkou promícháme tekutý střed s moukou po stranách a postupně přidáváme olej, rum zbytek vody a cukru. Lehce poprášíme  moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě pořádně vykynout. Pozor si dávejte na průvan, který těstu při kynutí nesvědčí.

Těsto na buchty

Tip: Pokud chcete těsto nadýchanější, po prvním vykynutí ho opět propracujte a nechte znova vykynout.

Těsto nakynulo a co dál?

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vytvoříme z něj pevný válec. Ten pak rozdělíme na 10 – 15 stejně velkých kousků (dle požadované velikosti), ze kterých uděláme placičky a naplníme je povidly. Opatrně vytváříme hranaté bochánky tak, aby se těsto neprotrhlo. Vzniklé bochánky skládáme do pekáče (nebo zapékací mísy) těsně k sobě. Každou buchtu ještě potřeme olejem.
Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 170 – 190 °C. Buchty pečeme dozlatova – měly by nám v troubě vyběhnout, na povrchu zpevnit a vytvořit lehce křupavou krustičku. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem a servírujeme.

Švestky
Rady na závěr

  1. Vykynuté těsto pracujte hned, jinak by se totiž mohlo stát, že vyschne či popraská.
  2. Pokud nemáte po ruce čerstvé droždí, je možno použít i sušené (je však potřeba ho použít přibližně 2x tolik).
  3. Je důležité, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu, proto si je pokud možno připravte předem.
  4. Pokud chcete změnu, zkuste buchty místo moučkového cukru posypat drobenkou.

Máte nějaké vychytávky na povidlové buchty? Napište nám o nich!

Použité fotografie

Veronique CC by 2.0
r_o_y_a  CC by 2.0
Roberto Verzo  CC by 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *