Recept na indické kari


Indické kari – trocha exotiky na váš nedělní stůl

Pokud už jste někdy měli možnost ochutnat pokrmy z indické kuchyni, pak víte, že se jedná o kulinářský zážitek. Základem indických jídel je kombinace těch správných koření, proto se vždy můžete těšit na nezaměnitelnou vůní i chuť. Indická jídla jsou navíc většinou velmi lehká, zdravá a časově i finančně nenáročná. Pojďte s námi chutnat typické indické kari, které patří k základním pokrmům v Indii.

indické koření

Krátký úvod do indické kuchyně

Ačkoli je indická kuchyně relativně široký pojem, základními surovinami všech jídel jsou především rýže, luštěniny, obilniny, zelenina, přepuštěné máslo ghí a samozřejmě již zmiňované koření, které dodá každému pokrmu specifickou chuť. Mezi nejčastěji používané druhy koření patří česnek, zázvor, římský kmín, hořčičná semínka či kari.
Indové svá jídla připravují nejčastěji pomalým vařením nebo dušením na mírném ohni. Velkou výhodu indické kuchyně je proto zachování velkého množství vitamínů.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Indické karí

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 kusy cibule
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 8 středně velkých brambor
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česnek, jemně nasekaný
  • 2 červené chilli papričky
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce kari koření
  • 2 skořice
  • 20 g rajčatového pyré
  • 1 malý květák
  • 1 lilek
  • 500 g máslové dýně
  • 1 konzerva cizrny
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • baby špenátové listy

 

Příprava kari

Zatímco si předehřejeme troubu na 180 ˚C, nakrájíme nadrobno cibuli a brambory na čtvrtky. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej, ve kterém následně osmažíme dozlatova cibuli spolu s římským kmínem a koriandrem (přibližně 5 minut). Přidáme brambory a zamícháme. Poté přidáme zbylé koření a vše důkladně promícháme a necháme chvíli odstát. Do vzniklé směsi přilijeme rajčatové pyré smíchané s 200 ml vody. Přidáme růžičky květáku a na kostky nakrájený lilek a dýni. Přivedeme k varu a 1-2 minuty vaříme na mírném ohni. Na závěr dochutíme špetkou soli a pepře, přikryjeme kusem alobalu a následně pokličkou. Pečeme v troubě přibližně 45 minut. Po zhruba 15-20 minutách vmícháme slitou cizrnu. Průběžně kontrolujeme, jestli není kari vysušené a v případě potřeby podlijeme vodou. Před podáváním vmícháme do kari dle chuti listy špenátu. Servírujeme s rýží.

A co Vy? Už jste někdy vyzkoušeli indickou kuchyni? Napište nám do komentářů.

Indické kari

Použité fotografie:

Clyde Robinson CC by 2.0
mari  CC by 2.0
ayako  CC by 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *