Recept na carpaccio


Letní carpaccio – pochoutka na mnoho způsobů

Carpaccio jsou tenké plátky čehokoliv, co je na sebe naskládáno v souvislé vrstvě a dochuceno ochucovadlem či omáčkou. Pojďte s námi vyzkoušet osvěžující varianty carpaccia, které jsou ideální v teplých letních dnech. Dnes vám představíme recepty z červené řepy, cukety a jahod. Použít můžete ale například také pomeranč, meloun, ananas, banán, lilek či okurku.
carpaccio z řepy

Carpaccio z červené řepy

Jedná se o jeden z mála druhů, které se doporučuje připravovat teplé.

  • 2 větší červené řepy
  • bazalka
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • balzamikový ocet
  • sůl
  • pepř

Řepy důkladně omyjeme, umyté řepy zabalíme do alobalu a vložíme do trouby buď na zapékací misce nebo plechu. Pečeme přibližně hodinu a půl na 190 °C. Je důležité, aby byly řepy opravdu měkké (proto pro jistotu zkontrolujeme měkkost pomocí vidličky). Až budou řepy hotové, sundáme alobal a necháme krátce vychladnout, abychom se nespálili. Poté oloupeme slupku, nakrájíme na tenké plátky, dle chuti osolíme, opepříme. Vše mírně zakapeme olivovým olejem, balzamikovým octem a citronovou šťávou a posypeme bazalkou. Servírovat můžeme buď samotné, nebo s bagetou.

Cukety

Cuketové carpaccio

  • 2 cukety
  • česnek
  • cibule
  • piniová semínka
  • olej
  • balzamikový ocet
  • sůl
  • pepř

Cuketu, cibuli i česnek nakrájíme na tenké plátky. Na pánvičce si rozehřejeme olej, na kterém osmažíme dozlatova cibulku. Poté přisypeme nakrájenou cuketu a kolečka opečeme z obou stran. Přidáme kolečka česneku, osolíme, opepřím a na 5 – 10 minut přiklopíme pokličkou, aby se chutě promísily dohromady a cuketa se trošku napařila. Mezitím si na pánvičce zlehka opečeme piniová semínka. Opět dochutíme balzamikovým octem. Servírovat můžeme za studena i za tepla.
Jahody

Jahodové carpaccio

  • 300 g jahod
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • máta
  • čokoláda
  • ½ limetky
  • třtinový cukr
  • rum

Omyté jahody nakrájíme na tenké plátky. Pokud máme kokosový olej ztuhlý, necháme ho krátce rozpustit na mírném ohni. Přidáme třtinový cukr a za stálého máchání chvíli vaříme. Přidáme šťávu z ½ limetky, dle chuti zakapeme rumem a opět důkladně promícháme. Po odstavení z plotny necháme chvíli vychladnout a poté přelijeme nakrájené jahody vzniklou polevou. Posypeme nastrouhanou čokoládou, doplníme o lístky máty a servírujeme.

 A jaký druh carpaccia chutná nejvíce vám?

Použité fotografie

Rod Waddington CC by 2.0

graibeard CC by 2.0

Sharon Mollerus  CC by 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *