Recept na boloňské špagety


Itálie doma – boloňské špagety

Italská kuchyně je proslulá po celém světě. Některými je dokonce považovaná za jednu z nejlepších. Je typická především pro svou lehkost a jednoduchost. Základem italské kuchyně jsou těstoviny a omáčky na nespočet způsobů. Pojďte dnes s námi ochutnat typický italský pokrm – boloňské špagety.

Boloňské špagety

Těstoviny – základ italské kuchyně

Italské těstoviny jsou známé svojí kvalitou, jemností a chutností. Pravé italské těstoviny se vyrábí z vody a kvalitní semolinové mouky. O tom, že Italové jsou skutečnými odborníky na těstoviny, svědčí fakt, že jejich kuchyně čítá přibližně 400 druhů. Že vás kromě špaget či lasagní žádné jiné druhy nenapadají? V Česku jsou známé a oblíbené také gnocchi, penne, ravioli či tortellini. Mezi méně známé patří například orecchiette, tagliatelle, fusilli, cavatelli, strascinati, farfalle, maccheroni, bucatini a mnohé další.

Vějíř špaget

Suroviny na boloňské špagety

  • 1 balení špaget (kvalitní špagety jsou základ, proto rozhodně nešetřete a kupte si ty nejlepší)
  • 2 velké cibule
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 3 – 4 rajčata
  • 2 lžíce jemného kečupu
  • 1 sklenka bílého vína
  • rostlinný olej
  • olivový olej
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Příprava boloňských špaget

Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečně osolenou vodu s trochou oleje, vložíme do ní těstoviny a vaříme dle návodu. Je důležité, aby byly těstoviny příjemně měkké, ale zároveň ještě pevné. Po uvaření vodu slijeme a necháme těstoviny okapat. V případě potřeby přidáme pár kapek olivového oleje, aby se těstoviny neslepily. Je vhodné je podávat ihned po uvaření.
Na rozehřátém oleji si dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Postupně přidáváme na kostky nakrájená rajčata, vymačkaný česnek, tymián a kečup. Pokud chceme omáčkou sladší, přidáme trošku cukru. Vzniklou směs dle chuti osolíme, opepříme, podlijeme vínem, zakapeme trochou olivového oleje a necháme chvíli podusit.

Tip: Pokud chcete recept trošku ozvláštnit, přidejte do omáčky nakrájené olivy, čerstvou bazalku nebo nastrouhanou mrkev.
Buon Appetito!

Olivy v misce

 

Použité fotografie:

djjewelz CC by 2.0.
Carl Milner CC by 2.0.
CeresB CC by 2.0.

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *