Letní polévka ze zahrádky


Letní polévka ze zahrádky

V létě je dobré využít naplno všechny čerstvé suroviny, které nám příroda nabízí. Na zahrádkách či trzích se to nyní jen hemží rajčaty, paprikami, petrželkou či cibulí. Věřili byste, že když smícháme všechny tyto ingredience dohromady a doladíme chuť a konzistenci, vznikne nám výborná svěží polévka plná vitamínů? Neváhejte a pojďte ji s námi vyzkoušet!

Rajčatová polévka

Výhody studených polévek

U nás je zvykem, aby byla polévka hezky teplá a hřála nás v žaludku. Ten, kdo někdy studenou polévku vyzkoušel, byl většinou jistě velmi mile překvapen. Pro kuchaře je největší bezesporu výhodou čas ušetřený zdlouhavým vařením a mytím nádobí. Strávníci zase ocení velké množství vitamínů, o které bychom vařením přišli. Studené polévky jsou skvělým osvěžením v těchto dnech a je možno je připravit na mnoho různých způsobů, přičemž využít lze velkou část sezónních potravin.

Rajčata

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • menší cibule
  • 1 – 2 lžíce oleje
  • 1 lžička jablečného octu
  • sůl
  • pepř
  • petržel
  • máta

Jak na to

Rajčata omyjeme a jemně nařízneme do kříže. Poté je krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku a zbavíme semínek. Omytou papriku oloupeme a nakrájíme nadrobno. To stejné uděláme s česnekem a cibulí. Přidáme olej a ocet a vše velmi pečlivě rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nakrájenou petržel, trochu vody a opět krátce promixujeme (jen velmi zlehka!). Množství vody závisí na tom, jak moc chceme mít polévku hustou. Pokud chceme opravdu studenou verzi, můžeme ji dát před podáváním na chvíli do lednice. Polévku ozdobíme mátou a servírujeme.

česnek

Tip: Pokud máte rádi ostřejší a pikantnější chuť, přidejte pár kousků nadrobno nakrájené chilli papričky (bez semínek), popř. můžete použít o pár stroužků česneku navíc. Nejen, že si pochutnáte, ale zvýšíte si také svou imunitu.

A jakou letní polévku jste si oblíbili vy?

Použité fotografie:

stu_spivack CC by 2.0

Vladimir Morozov CC by 2.0

David Goehring  CC by 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *