Jak skladovat ovoce a zeleninu


Chcete i v dalších měsících důkladně zužitkovat všechny plody, které vám poskytla vaše zahrádka? Je zapotřebí držet se několika zásad, aby ovoce i zelenina zůstaly co nejdéle čerstvé a chutné. Díky tomu si můžete příjemné letní dny strávené na zahradě připomenout i o několik týdnů či měsíců později.

Základní pravidla skladování

jablka
Většina druhů ovoce a zeleniny by se měly skladovat na suchých místech s teplotou okolo 5–10 stupňů a sucho. Ideálním místem je sklep. Pokud ho nemáte, nezoufejte, podobnou službu vám může poskytnout i váš mrazák. Nezbytností je skladovat je čisté a bez obalů. Pokud budeme ovoce či zeleninu umývat, musíme je nechat pořádně proschnout kus po kuse. Pokud máte možnost, občas vše zkontrolujte a případných nahnilých či poškozených plodů se zbavte a umyjte i plody okolo. Myslete na to, že ovoce dokáže velmi snadno přejímat pachy a vůně jiných plodů, proto se pečlivě vyvarujte jeho skladování ve společnosti jakékoli zeleniny (zejména brambor). Další variantou pro skladování je použití sušičky ovoce a zeleniny.

Na co si dát pozor

Jablka a hrušky – je třeba je dát mimo dosah ostatního ovoce a zeleniny, protože se v jejich blízkosti se rychleji kazí
Jahody, borůvky a jiné bobuloviny – před skladováním by se neměly umývat, protože se tím krátí jejich trvanlivost. Tu můžeme naopak prodloužit použitím plastové vaničky či keramické misky
Brambory – potřebují tmu, chlad, sucho a dostatečný přísun vzduchu
Cibule a česnek – důležité je sucho a tma. Dejte si záležet na pečlivé kontrole a odstraňování poškozených kusů.

plesnivé maliny

Tipy pro správné skladování

Zeleninu, kterou budete dávat do polévky, je vhodné uskladnit již v upraveném stavu (nakrájené na kostičky, nastrouhané apod.), aby byla pozdější manipulace s ní snadná a rychlá. To stejné platí např. také pro jablka, jejichž nastrouhání před zamrazením vám ušetří spoustu času při pečení štrúdlu.
Bylinky pečlivě zbavte hmyzu, omyjte, nasekejte nadrobno a dejte s trochou vody do formiček na led.
Papriky rozřízněte na poloviny, odstraňte semínka i stopku, opláchněte a osušte.
Hrušky zbavte jádřince, nakrájejte na kostičky, oloupejte a přelijte cukrovým roztokem s trochou citronové šťávy.
Broskve, meruňky, maliny a borůvky posypte před zamrazením trochou cukru, popř. polijte cukrovým roztokem, aby neztratily svůj původní vzhled a strukturu.

mrkev

 

Jaké tipy máte na skladování ovoce a zeleniny vy? Podělte se o ně s námi v diskuzi!

Použité fotografie:

Alpha CC by 2.0

V E  CC by 2.0

woodleywonderworks  CC by 2.0

 

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *