Cukety plněné rýží a česnekem


Léto je v plném proudu a málokdo ho chce trávit u plotny, proto jistě každý uvítá nějakou rychlovku, která nezabere příliš mnoho času. Také máte v těchto tropických teplotách chuť spíše na něco lehčího a osvěžujícího? Vyzkoušejte s námi originální recept na cukety plněné rýží a česnekem. Opět je možno využít suroviny z vlastní zahrádky a dostat do svého těla ještě více živin a tělu prospěšných látek.

Cukety

Proč cuketa?

Cuketa je velmi nenáročná na pěstování a rostlina plodí v průběhu celého léta. Má velmi jemnou chuť, proto je vhodnou ingrediencí do pokrmů, kde již nějaká výrazná chuť dominuje. Skvěle si rozumí se silným a aromatickým kořením, jehož chuť nasákne a rozvine. Cukety obsahují přibližně 90 % vody, proto je ideálním pokrmem na léto. Dále je ceněná pro vysoký obsah karotenu, minerálních látek, vlákniny a mnohdy i pro svou nízkou energetickou hodnotu. Je ideálním pomocníkem při detoxikaci organismu.

rýže v misce

Co všechno budeme potřebovat?

  • 4 střední cukety
  • 1 šálek rýže
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (v prášku)
  • sójová omáčka
  • olej
  • citrón
  • sůl
  • pepř

Návod k přípravě

Začneme s rýží, kterou uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na pánvičce na rozehřátém oleji. Během toho si dobře omyté cukety podélně rozpůlíme, vydlabeme dužinu a zlehka potřeme solí. Do osmažené cibule přidáme papriku, lehce zpěníme (pozor, aby nezhořkla!), dužinu z cuket, prolisovaný česnek a rýži. Podle chuti osolíme a opepříme. Vše pečlivě promícháme a necháme asi 5 minut podusit. Připravené cukety naplníme vzniklou směsí, zakapeme sójovou omáčkou a pár kapkami citrónové šťávy a vložíme do zapékací mísy s troškou oleje. Ve středně vyhřáté troubě pečeme přibližně 10 – 15 minut.

nakrájené cukety

Jaké tipy na recepty ze sezónních potravin znáte vy?

Použité fotografie:

See-ming Lee CC by 2.0

Yamanaka Tamaki CC by 2.0

Gloria Cabada-Leman CC by 2.0

Přidejte svůj názor

komentářů

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *